Start op 04/02/2022Keuzevakken

TOED basistraining

Wil je je in de toekomst op professionele wijze inzetten voor cliënten in de gezondheidszorg vanuit ervaringsdeskundig perspectief? Dan is het Traject Opleiding Ervarings Deskundigheid wellicht iets voor je.

vr 4 feb, vr 11 feb, vr 18 feb, vr 4 mrt & vr 11 mrt

•••
27730vwa2keuzevakkentoed basistraining24902022-02-0409:00:0016:00:002022-02-1109:00:0016:00:002022-02-1809:00:0016:00:002022-03-0409:00:0016:00:002022-03-1109:00:0016:00:00vrijwilligers,ervaringsdeskundigheid1wil je je in de toekomst op professionele wijze inzetten voor cliënten in de gezondheidszorg vanuit ervaringsdeskundig perspectief? dan is het traject opleiding ervarings deskundigheid wellicht iets voor je.h3. nb inschrijven kan rechtstreeks telefonisch of via mail. bij de toed - traject opleiding ervaringsdeskundigheid - gaat het om ervaring en levenswijsheid en de wens om als ervaringsdeskundige te gaan werken. belangrijk is dat je kunt reflecteren op de eigen geschiedenis, voldoende afstand hebben van je eigen kwetsbaarheid en verhalen van anderen kunnen aanhoren zonder die mee naar huis te nemen en kunnen luisteren naar anderen. voor traject opleiding ervaringsdeskundigheid is geen vooropleiding nodig. een voorwaarde voor het volgen van de opleiding is wel dat je minimaal een dag vrijwilligerswerk doet in de zorg, in de psychiatrie, de verslavingszorg of de maatschappelijke opvang. *doel en inhoud* samen met mede-cursisten ben je onder begeleiding van ervaren docenten en trainers vijftien weken lang, één dag in de week bezig met de belangrijkste thema’s. naast de lessen over deze thema’s zijn er om de twee weken portfolio groepen. dit zijn groepen van max. 6 personen, waarin gesproken wordt over de eigen geschiedenis in de hulpverlening. hoe ben je in de hulpverlening terecht gekomen? wat heeft gewerkt en wat niet? er wordt gesproken over ik-verhalen en wij-verhalen. deze groepen zijn intensief en vragen van jou te kunnen reflecteren op je eigen geschiedenis en die van anderen. h3. aanmelden ben je ervan overtuigd dat je de opleiding wilt gaan volgen, dan kun je jezelf opgeven via saskia van dorp 06 50579657, email: "svandorp@igpb.nl":mailto:svandorp@igpb.nl. *voor wie?* deze opleiding is toegankelijk voor iedereen die te maken heeft gehad met de geestelijke gezondheidszorg, de verslavingszorg of de maatschappelijke opvang en die zich in de toekomst op professionele wijze wil inzetten vanuit ervaringsdeskundig perspectief? *tijdsinvestering* 15 dagen + huiswerk *studiemateriaal* n.v.t. *aantal plaatsen* de bijeenkomst biedt plaats aan maximaal 12 deelnemers. *certificaat van deelname* nee *kosten* de kosten van de basiscursus bedragen € 1.760,- per persoon. het lesmateriaal en de koffie en thee zijn hierbij in begrepen. wellicht kom je in aanmerking voor financiering van de opleiding via cliëntenorganisaties, instellingen of via je uitkerende instantie. je kan je hierover informeren bij het igpb. *meer informatie* kijk hier voor de "informatie folder toed opleiding":{pad:bestanden/171_1}.0200zie tekst22458opleidingen2773_1277312773_1.toed_1.jpgcontents/uploads/opleidingen/2773_1.toed_1.jpgimage/jpegjpg1617491000x675landscapetoed_1.jpg2021-11-27 13:58:54saskiaeditor45.83.234.200mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/96.0.4664.45 safari/537.36image/jpeg2773_1toed_1https://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2773_1.toed_1.jpg1000675upcomingstart op 04/02/2022vr 4 febvr 11 febvr 18 febvr 4 mrtvr 11 mrtvrijdag 4 februari 2022 (week 05)vrijdag 11 februari 2022 (week 06)vrijdag 18 februari 2022 (week 07)vrijdag 4 maart 2022 (week 09)vrijdag 11 maart 2022 (week 10)
Start op 10/02/2022Colleges

Goed of fout (Zoom)

Waarden en normen in begeleidingssituaties.

do 10 feb & do 17 feb

•••
27420centrum,nieuwwest,zuid,vwa10collegesgoed of fout (zoom)20602022-02-1015:00:0017:00:002022-02-1715:00:0017:00:00vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid227waarden en normen in begeleidingssituaties.twee introductiecolleges over waarden en normen in begeleidingssituaties. soms zal zich in het begeleidingswerk met deelnemers een situatie voordoen waarin je je afvraagt: "kán dit eigenlijk wel?". naar je gevoel botst er dan iets met waarden en normen die voor jou belangrijk zijn. een deelnemer kan getroffen worden door norm overschrijdend gedrag. of er doet zich iets voor in de begeleidingsrelatie waardoor je waarden en normen bespreekbaar wil maken. *doel en inhoud* hoe breng je dan deze zaken helder onder woorden? wat zijn je argumenten wanneer je merkt dat er grenzen worden overschreden? welke kennis over waarden en normen wordt ons hierbij aangereikt in de filosofie? welke ethische regels zijn geldig en hoe hanteer je die? daarover zal het gaan in twee introductiecolleges 'waarden en normen in begeleidingssituaties'. het eerste college is een inleiding in de moraalfilosofie. in het tweede college staan ethische dilemma's en het hanteren van ethische regels centraal aan de hand van casuïstiek. na het volgen van de colleges * zijn we op de hoogte van verschillende voren van ethiek: plichtethiek, gevolgenethiek en deugdethiek. * zijn we op de hoogte van ethische dilemma's. * zijn we op de hoogte van universele waarden en mensenrechten in onze democratische rechtsstaat. in de tweede helft van het college wordt er gewerkt aan een opdracht waarna we met elkaar in gesprek gaan. *docent* drs. dick de korte studeerde na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als maatschappelijk werker, sociale wetenschappen en filosofie aan de universiteit van amsterdam. hij was werkzaam als docent filosofie aan de hogeschool van amsterdam. *voor wie?* deze collegereeks is voor iedereen de in dit onderwerp is geïnteresseerd. *tijdsinvestering* 4 uur *studiemateriaal* n.v.t. *aantal plaatsen* dit college biedt plaats aan maximaal 10 deelnemers. *certificaat van deelname* nee *bijzonderheden* voorwaarde om mee te doen aan deze online bijeenkomst, is dat je met zowel beeld als geluid aanwezig bent. voor meer informatie verwijzen we je graag naar onze "informatiepagina over trainingen in zoom":https://www.vrijwilligersacademie.net/nl/pagina/trainingen-in-zoom/75.0101200de colleges zijn gratis.de colleges zijn gratis.02428opleidingen2742_1274212742_1.23122017_va_41931_lr_1000x675px.jpgcontents/uploads/opleidingen/2742_1.23122017_va_41931_lr_1000x675px.jpgimage/jpegjpg2276601000x675landscape23122017_va_41931_lr_1000x675px.jpg2021-11-24 13:23:13saskiaeditor45.83.234.200mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/96.0.4664.45 safari/537.36image/jpeg2742_123122017_va_41931_lr_1000x675pxhttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2742_1.23122017_va_41931_lr_1000x675px.jpg1000675kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 10/02/2022do 10 febdo 17 febdonderdag 10 februari 2022 (week 06)donderdag 17 februari 2022 (week 07)
Start op 03/03/2022Colleges

Werken met stilte (Zoom)

Aandacht en er zijn voor iemand is een belangrijk aspect van vrijwilligerswerk in zorg en welzijn. Leer over de zeven pijlers van mindfulness voor vrijwilligers.

do 3 mrt & do 10 mrt

•••
27430centrum,nieuwwest,zuid,vwa10collegeswerken met stilte (zoom)20602022-03-0315:00:0017:00:002022-03-1015:00:0017:00:00beroepskrachten,vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid227aandacht en er zijn voor iemand is een belangrijk aspect van vrijwilligerswerk in zorg en welzijn. leer over de zeven pijlers van mindfulness voor vrijwilligers._ruimte maken voor ontvankelijkheid in zorgrelaties_ goede zorg ontstaat vanuit het zorgvuldig aansluiten bij en afstemmen op de ander. daardoor kan, vaak pas gaandeweg, begrepen worden wat er voor de ander op het spel staat en welke hulp dan passend is. de ander voelt zich gezien en erkend. dat alléén al kan als weldadige zorg ervaren worden. het is daarbij belangrijk, dat je je werkelijk, liefdevol en zonder oordelen openstelt voor het perspectief van de ander. in de zorgethiek wordt dat ontvankelijkheid genoemd. dat geldt naar twee kanten: ook degene die jij begeleidt moet zich open durven stellen en zich kwetsbaarheid durven tonen. in dit proces is het van belang om acceptatie, geduld, traagheid en stilte een kans te geven. veelal hebben we de neiging om stiltes op te vullen en 'gaten te dichten'. als we dat nu eens niet doen en stilte meer zien als 'ruimte maken'? welke werkvormen staan ons daarbij ter beschikking? *doel en inhoud* hoe werk je met stilte en welke werkvormen staan ons daarbij ter beschikking? hiervoor gaan we te rade bij methoden zoals deze binnen theorie en praktijk van mindfulness zijn ontwikkeld zoals 'drie minuten ademruimte', bodyscan, visualisatie en compassievolle presentie. na een inleidend college over mindfulness gaan we met deze methoden oefenen. *voor wie?* dit college is bedoeld voor vrijwilligers die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn. *docent:* dick de korte volgde een driejarige opleiding voor meditatieleraar aan de school voor zijnsoriëntatie en enige aanvullende trainingen mindfulness. hij introduceerde mindfulness als vak aan de hogeschool van amsterdam en begeleidt meditatiegroepen. *tijdsinvestering* 4 uur *studiemateriaal* n.v.t. *aantal plaatsen* dit college biedt plaats aan maximaal 10 deelnemers. *certificaat van deelname* nee *bijzonderheden* voorwaarde om mee te doen aan deze online bijeenkomst, is dat je met zowel beeld als geluid aanwezig bent. voor meer informatie verwijzen we je graag naar onze "informatiepagina over trainingen in zoom":https://www.vrijwilligersacademie.net/nl/pagina/trainingen-in-zoom/75.0101200deelname is gratis.deelname is gratis.32429opleidingen2743_1274312743_1.schildpadden-werken-met-stilte.jpgcontents/uploads/opleidingen/2743_1.schildpadden-werken-met-stilte.jpgimage/jpegjpg7055462000x1333landscapeschildpadden-werken met stilte.jpg2021-11-24 13:40:41saskiaeditor45.83.234.200mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/96.0.4664.45 safari/537.36image/jpeg2743_1schildpadden-werken-met-stiltehttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2743_1.schildpadden-werken-met-stilte.jpg20001333kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 03/03/2022do 3 mrtdo 10 mrtdonderdag 3 maart 2022 (week 09)donderdag 10 maart 2022 (week 10)
Start op 17/03/2022Colleges

Praktische filosofie: de deugden als gids

Vier werkcolleges over de ethiek van goede zorg voor jezelf en de ander.

do 17 mrt, do 24 mrt, do 31 mrt & do 7 apr

•••
27400centrum,nieuwwest,zuid,vwa10collegespraktische filosofie: de deugden als gids20602022-03-1715:00:0017:00:002022-03-2415:00:0017:00:002022-03-3115:00:0017:00:002022-04-0715:00:0017:00:00vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid1vier werkcolleges over de ethiek van goede zorg voor jezelf en de ander.vroeg of laat doen zich in ons leven en werksituaties voor waarbij we ons afvragen ‘doe ik hier wel goed aan? of ‘heb ik hier toen wel goed aan gedaan?’ bij het zoeken naar een antwoord gaan we in deze werkcolleges te raden bij de _klassieke deugden; moed, maat, rechtvaardigheid en praktische wijsheid_. wat geeft ons moed? hoe vinden we de juiste maat in persoonlijke en begeleidingscontacten. waarom en wanneer vinden we iets onrechtvaardig? wat zeggen gevoel en intuïtie ons in bepaalde situaties? *doel en inhoud* de werkcolleges worden ingeleid met een college over deugdethiek. in het tweede deel gaan we aan het werk met de deugdreflectie. vanuit persoonlijke ervaringen in ons leven en in begeleidingssituaties gaan hierbij op zoek naar het juiste midden tussen 'te veel' en 'te weinig'. *docent:* drs. dick de korte studeerde na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als maatschappelijk werker, sociale wetenschappen en filosofie aan de universiteit van amsterdam. hij was werkzaam als docent filosofie aan de hogeschool van amsterdam. *voor wie?* deze colleges zijn voor iedereen. *tijdsinvestering* 8 uur *studiemateriaal* n.v.t. *aantal plaatsen* de collegereeks biedt plaats aan maximaal 7 deelnemers. *certificaat van deelname* nee07120nf0de colleges zijn gratis.de colleges zijn gratis.22426opleidingen2740_1274012740_1.zangvogel_deugden-als-gids.jpgcontents/uploads/opleidingen/2740_1.zangvogel_deugden-als-gids.jpgimage/jpegjpg6353312000x1333landscapezangvogel_deugden als gids.jpg2021-11-24 13:12:13saskiaeditor45.83.234.200mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/96.0.4664.45 safari/537.36image/jpeg2740_1zangvogel_deugden-als-gidshttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2740_1.zangvogel_deugden-als-gids.jpg20001333kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 17/03/2022do 17 mrtdo 24 mrtdo 31 mrtdo 7 aprdonderdag 17 maart 2022 (week 11)donderdag 24 maart 2022 (week 12)donderdag 31 maart 2022 (week 13)donderdag 7 april 2022 (week 14)
Start op 29/03/2022Beroepskrachten

Ervaringskennis voor beroepskrachten (Online)

Een training voor beroepskrachten die hun ervaring in willen zetten in hun werk.

di 29 mrt, di 19 apr & di 10 mei

•••
27890vwa11beroepskrachtenervaringskennis voor beroepskrachten (online)02022-03-2914:00:0017:00:002022-04-1914:00:0017:00:002022-05-1014:00:0017:00:00be basis ervaringsdeskundigheidberoepskrachten,ervaringsdeskundigheid246een training voor beroepskrachten die hun ervaring in willen zetten in hun werk.ervaringskennis is een belangrijke meerwaarde in het werk. met deze training willen we je ondersteunen bij de vraag of en hoe je ervaringskennis zou kunnen benutten in je werk. de training bestaat uit drie live bijeenkomsten en meerdere online modules. er is een eerste kennismakingsbijeenkomst waarin je je medecursisten en trainer ontmoet. ook zijn er twee trainingsbijeenkomsten waarin je oefent, ervaringen uitwisselt en leert van elkaar. *doel en inhoud* deze training bestaat uit de volgende onderdelen en thema’s: *1. live bijeenkomst (kennismaken, start training, oefenen en delen)* 2. ervaringskennis 3. ervaringsdeskundige medewerker 4. jouw kracht als ervaringsdeskundige medewerker *5. live bijeenkomst (oefenen en delen)* 6. voor jezelf zorgen/grenzen stellen *7. live bijeenkomst (oefenen en delen)* 8. evaluatie, vervolg en afsluiting. *voor wie?* deze training is bedoeld voor mensen die willen onderzoeken of zij anderen kunnen ondersteunen met hun eigen ervaring en ervaringskennis. *tijdsinvestering* de totale tijdsinvestering is ongeveer 15 uur, inclusief de live bijeenkomsten en opdrachten. *studiemateriaal* online modules waarin informatie en opdrachten zijn opgenomen, die in pdf-formaat te downloaden zijn. *aantal plaatsen* de training biedt plaats aan maximaal 12 deelnemers. *certificaat* ja. als je alle modules goed doorloopt en deel hebt genomen aan de bijeenkomsten, krijg je een certificaat van de vrijwilligersacademie.* theorie over ervaring, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid * inzicht in motivatie, rol en positie als ervaringsdeskundige medewerker * reflectie op persoonlijke kwaliteiten als ervaringsdeskundige * toepassen van het stellen & bewaken van persoonlijke grenzen * het oefenen met het vertellen en presenteren van het eigen ervaringsverhaal.18121800deze training kost €175 per cursist. partnerorganisaties betalen voor hun medewerkers.12470opleidingen2789_1278912789_1.basis_ervaringsdeskundigheid-nieuw.jpgcontents/uploads/opleidingen/2789_1.basis_ervaringsdeskundigheid-nieuw.jpgimage/jpegjpg2346751000x675landscapebasis_ervaringsdeskundigheid nieuw.jpg2021-11-28 13:50:37saskiaeditor45.83.234.200mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/96.0.4664.45 safari/537.36image/jpeg2789_1basis_ervaringsdeskundigheid-nieuwhttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2789_1.basis_ervaringsdeskundigheid-nieuw.jpg1000675upcomingstart op 29/03/2022di 29 mrtdi 19 aprdi 10 meidinsdag 29 maart 2022 (week 13)dinsdag 19 april 2022 (week 16)dinsdag 10 mei 2022 (week 19)
Start op 07/04/2022Oriëntatie

Vrijwilligerswerk, jouw droombaan?

Een training die je helpt om een droombaan te vinden, in vrijwilligerswerk.

do 7 apr, do 14 apr & do 21 apr

•••
27520centrum,nieuwwest,zuid,vwa1oriëntatievrijwilligerswerk, jouw droombaan?67,32102022-04-0714:00:0017:00:002022-04-1414:00:0017:00:002022-04-2114:00:0017:00:00vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid1een training die je helpt om een droombaan te vinden, in vrijwilligerswerk.deze training is gericht op het ontdekken van je kwaliteiten en het zoeken naar mogelijkheden om de stap te zetten in de wereld van vrijwilligerswerk. het is een training speciaal ontwikkeld voor mensen die een stap willen zetten van eigen ervaring in de zorg naar het ondersteunen van anderen via vrijwilligerswerk. *doel en inhoud* met deze training onderzoek je wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je die zou kunnen inzetten. de onderwerpen die aan bod komen in deze training zijn: * meer zicht krijgen op eigen kwaliteiten * communicatieve vaardigheden die je al hebt en die belangrijk zijn in vrijwilligerswerk * hanteren van afstand en nabijheid * stellen en bewaken van grenzen * wat heb je nodig om een stap verder te kunnen komen? * meer zicht op je eigen mogelijkheden in het bestaande (vrijwilligers)werkaanbod. *voor wie?* deze training is voor mensen die een stap verder willen zetten richting vrijwilligerswerk; voor diegenen die meer willen weten over vrijwilligerswerk en hun eigen talenten. *tijdsinvestering* 9 uur *studiemateriaal* niet van toepassing *aantal deelnemers* het aantal deelnemers bedraagt minimaal 4 en maximaal 12. *certificaat van deelname* ja* reflecteren op talenten en kwaliteiten * formuleren persoonlijk ontwikkelplan * inzicht in mogelijkheden voor inzetten van de eigen talenten in vrijwilligerswerk * inzicht in motivatie voor vrijwilligerswerk * actief toepassen van communicatieve vaardigheden om vrijwilligerswerk te vinden.0121800deelname aan deze training is gratis.deelname aan deze training is gratis.02437opleidingen2752_1275212752_1.orientatie_vrijwilligerswerk-jouw-droombaan.jpgcontents/uploads/opleidingen/2752_1.orientatie_vrijwilligerswerk-jouw-droombaan.jpgimage/jpegjpg9455592000x1333landscapeorientatie_vrijwilligerswerk jouw droombaan.jpg2021-11-24 15:24:58saskiaeditor45.83.234.200mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/96.0.4664.45 safari/537.36image/jpeg2752_1orientatie_vrijwilligerswerk-jouw-droombaanhttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2752_1.orientatie_vrijwilligerswerk-jouw-droombaan.jpg20001333kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 07/04/2022do 7 aprdo 14 aprdo 21 aprdonderdag 7 april 2022 (week 14)donderdag 14 april 2022 (week 15)donderdag 21 april 2022 (week 16)
Start op 21/04/2022Colleges

Goed of fout

Waarden en normen in begeleidingssituaties.

do 21 apr & do 28 apr

•••
27460centrum,nieuwwest,zuid,vwa10collegesgoed of fout20602022-04-2115:00:0017:00:002022-04-2815:00:0017:00:00vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid1waarden en normen in begeleidingssituaties.twee introductiecolleges over waarden en normen in begeleidingssituaties. soms zal zich in het begeleidingswerk met deelnemers een situatie voordoen waarin je je afvraagt: "kán dit eigenlijk wel?". naar je gevoel botst er dan iets met waarden en normen die voor jou belangrijk zijn. een deelnemer kan getroffen worden door norm overschrijdend gedrag. of er doet zich iets voor in de begeleidingsrelatie waardoor je waarden en normen bespreekbaar wil maken. *doel en inhoud* hoe breng je dan deze zaken helder onder woorden? wat zijn je argumenten wanneer je merkt dat er grenzen worden overschreden? welke kennis over waarden en normen wordt ons hierbij aangereikt in de filosofie? welke ethische regels zijn geldig en hoe hanteer je die? daarover zal het gaan in twee introductiecolleges 'waarden en normen in begeleidingssituaties'. het eerste college is een inleiding in de moraalfilosofie. in het tweede college staan ethische dilemma's en het hanteren van ethische regels centraal aan de hand van casuïstiek. na het volgen van de colleges * zijn we op de hoogte van verschillende voren van ethiek: plichtethiek, gevolgenethiek en deugdethiek. * zijn we op de hoogte van ethische dilemma's. * zijn we op de hoogte van universele waarden en mensenrechten in onze democratische rechtsstaat. in de tweede helft van het college wordt er gewerkt aan een opdracht waarna we met elkaar in gesprek gaan. *docent* drs. dick de korte studeerde na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als maatschappelijk werker, sociale wetenschappen en filosofie aan de universiteit van amsterdam. hij was werkzaam als docent filosofie aan de hogeschool van amsterdam. *voor wie?* deze collegereeks is voor iedereen de in dit onderwerp is geïnteresseerd. *tijdsinvestering* 4 uur *studiemateriaal* n.v.t. *aantal plaatsen* dit college biedt plaats aan maximaal 7 deelnemers. *certificaat van deelname* nee071200de colleges zijn gratis.de colleges zijn gratis.02432opleidingen2746_1274612746_1.23122017_va_41931_lr_1000x675px.jpgcontents/uploads/opleidingen/2746_1.23122017_va_41931_lr_1000x675px.jpgimage/jpegjpg2276601000x675landscape23122017_va_41931_lr_1000x675px.jpg2021-11-24 14:15:39saskiaeditor45.83.234.200mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/96.0.4664.45 safari/537.36image/jpeg2746_123122017_va_41931_lr_1000x675pxhttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2746_1.23122017_va_41931_lr_1000x675px.jpg1000675kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 21/04/2022do 21 aprdo 28 aprdonderdag 21 april 2022 (week 16)donderdag 28 april 2022 (week 17)
Start op 05/05/2022Colleges

Praktische filosofie: de grote vragen

Met de huisfilosoof in gesprek over de grote vragen en de zoektocht naar de zin van het bestaan.

do 5 mei, do 12 mei, do 19 mei & do 26 mei

•••
27500centrum,nieuwwest,zuid,vwa10collegespraktische filosofie: de grote vragen20602022-05-0515:00:0017:00:002022-05-1215:00:0017:00:002022-05-1915:00:0017:00:002022-05-2615:00:0017:00:00beroepskrachten,vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid1met de huisfilosoof in gesprek over de grote vragen en de zoektocht naar de zin van het bestaan.de coronacrisis zoals we die meemaken confronteert ons met de kwetsbaarheid van ons bestaan en raakt direct aan de zin van ons leven. je verbonden voelen, elkaar aanraken, werkelijk gezien worden, het maakt ons leven zinvol en de moeite waard. in een tijd waarin we worden stilgezet en teruggeworpen op onszelf, dringen de grote en 'trage' levensvragen zich, misschien scherper dan voorheen aan ons op. waarom overkomt mij dit, wat maakt mijn leven ook nú zinvol? hoe vind ik in deze tijd mijn weg? wat geeft mij moed? welke bronnen van wijsheid zijn voor mij daarbij behulpzaam? daarover gaan we samen nadenken in een viertal colleges praktische filosofie. *doelstelling en inhoud* in deze colleges maak je kennis met: * de maatschappelijke achtergrond van hedendaagse levens- en zingevingsvragen * levensvragen en levensgebieden. * zingeving en levensfasen bij de vragen en opdrachten wordt steeds verwezen naar de actualiteit. *docent* drs. dick de korte studeerde na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als maatschappelijk werker, sociale wetenschappen en filosofie aan de universiteit van amsterdam. hij was werkzaam als docent filosofie aan de hogeschool van amsterdam. *voor wie?* deze collegereeks is voor iedereen die in dit onderwerp is geïnteresseerd. *tijdsinvestering* 8 uur *studiemateriaal* n.v.t. *aantal plaatsen* de collegereeks biedt plaats aan maximaal 7 deelnemers. *certificaat van deelname* nee *bijzonderheden* de eerste bijeenkomst valt op bevrijdingsdag. de laatste bijeenkomst valt op hemelvaartsdag.071200de colleges zijn gratis.de colleges zijn gratis.12435opleidingen2750_1275012750_1.college_praktische-filosofie_de-grote-vragen_1.jpgcontents/uploads/opleidingen/2750_1.college_praktische-filosofie_de-grote-vragen_1.jpgimage/jpegjpg6138332000x1333landscapecollege_praktische filosofie_de grote vragen_1.jpg2021-11-24 14:48:08saskiaeditor45.83.234.200mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/96.0.4664.45 safari/537.36image/jpeg2750_1college_praktische-filosofie_de-grote-vragen_1https://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2750_1.college_praktische-filosofie_de-grote-vragen_1.jpg20001333kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 05/05/2022do 5 meido 12 meido 19 meido 26 meidonderdag 5 mei 2022 (week 18)donderdag 12 mei 2022 (week 19)donderdag 19 mei 2022 (week 20)donderdag 26 mei 2022 (week 21)
Start op 09/06/2022Colleges

Praktische filosofie: de deugden als gids

Vier werkcolleges over de ethiek van goede zorg voor jezelf en de ander.

do 9 jun, do 16 jun, do 23 jun & do 30 jun

•••
27510centrum,nieuwwest,zuid,vwa10collegespraktische filosofie: de deugden als gids20602022-06-0915:00:0017:00:002022-06-1615:00:0017:00:002022-06-2315:00:0017:00:002022-06-3015:00:0017:00:00vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid1vier werkcolleges over de ethiek van goede zorg voor jezelf en de ander.vroeg of laat doen zich in ons leven en werksituaties voor waarbij we ons afvragen ‘doe ik hier wel goed aan? of ‘heb ik hier toen wel goed aan gedaan?’ bij het zoeken naar een antwoord gaan we in deze werkcolleges te raden bij de _klassieke deugden; moed, maat, rechtvaardigheid en praktische wijsheid_. wat geeft ons moed? hoe vinden we de juiste maat in persoonlijke en begeleidingscontacten. waarom en wanneer vinden we iets onrechtvaardig? wat zeggen gevoel en intuïtie ons in bepaalde situaties? *doel en inhoud* de werkcolleges worden ingeleid met een college over deugdethiek. in het tweede deel gaan we aan het werk met de deugdreflectie. vanuit persoonlijke ervaringen in ons leven en in begeleidingssituaties gaan hierbij op zoek naar het juiste midden tussen 'te veel' en 'te weinig'. *docent:* drs. dick de korte studeerde na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als maatschappelijk werker, sociale wetenschappen en filosofie aan de universiteit van amsterdam. hij was werkzaam als docent filosofie aan de hogeschool van amsterdam. *voor wie?* deze colleges zijn voor iedereen. *tijdsinvestering* 8 uur *studiemateriaal* n.v.t. *aantal plaatsen* de collegereeks biedt plaats aan maximaal 7 deelnemers. *certificaat van deelname* nee07120nf0de colleges zijn gratis.de colleges zijn gratis.02436opleidingen2751_1275112751_1.zangvogel_deugden-als-gids.jpgcontents/uploads/opleidingen/2751_1.zangvogel_deugden-als-gids.jpgimage/jpegjpg6353312000x1333landscapezangvogel_deugden als gids.jpg2021-11-24 14:55:43saskiaeditor45.83.234.200mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/96.0.4664.45 safari/537.36image/jpeg2751_1zangvogel_deugden-als-gidshttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2751_1.zangvogel_deugden-als-gids.jpg20001333kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 09/06/2022do 9 jundo 16 jundo 23 jundo 30 jundonderdag 9 juni 2022 (week 23)donderdag 16 juni 2022 (week 24)donderdag 23 juni 2022 (week 25)donderdag 30 juni 2022 (week 26)
Start op 07/07/2022Colleges

Werken met stilte

Aandacht en er zijn voor iemand is een belangrijk aspect van vrijwilligerswerk in zorg en welzijn. Leer over de zeven pijlers van mindfulness voor vrijwilligers.

do 7 jul & do 14 jul

•••
27470centrum,nieuwwest,zuid,vwa10collegeswerken met stilte20602022-07-0715:00:0017:00:002022-07-1415:00:0017:00:00vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid1aandacht en er zijn voor iemand is een belangrijk aspect van vrijwilligerswerk in zorg en welzijn. leer over de zeven pijlers van mindfulness voor vrijwilligers._ruimte maken voor ontvankelijkheid in zorgrelaties_ goede zorg ontstaat vanuit het zorgvuldig aansluiten bij en afstemmen op de ander. daardoor kan, vaak pas gaandeweg, begrepen worden wat er voor de ander op het spel staat en welke hulp dan passend is. de ander voelt zich gezien en erkend. dat alléén al kan als weldadige zorg ervaren worden. het is daarbij belangrijk, dat je je werkelijk, liefdevol en zonder oordelen openstelt voor het perspectief van de ander. in de zorgethiek wordt dat ontvankelijkheid genoemd. dat geldt naar twee kanten: ook degene die jij begeleidt moet zich open durven stellen en zich kwetsbaarheid durven tonen. in dit proces is het van belang om acceptatie, geduld, traagheid en stilte een kans te geven. veelal hebben we de neiging om stiltes op te vullen en 'gaten te dichten'. als we dat nu eens niet doen en stilte meer zien als 'ruimte maken'? welke werkvormen staan ons daarbij ter beschikking? *doel en inhoud* hoe werk je met stilte en welke werkvormen staan ons daarbij ter beschikking? hiervoor gaan we te rade bij methoden zoals deze binnen theorie en praktijk van mindfulness zijn ontwikkeld zoals 'drie minuten ademruimte', bodyscan, visualisatie en compassievolle presentie. na een inleidend college over mindfulness gaan we met deze methoden oefenen. *voor wie?* dit college is bedoeld voor vrijwilligers die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn. *docent:* dick de korte volgde een driejarige opleiding voor meditatieleraar aan de school voor zijnsoriëntatie en enige aanvullende trainingen mindfulness. hij introduceerde mindfulness als vak aan de hogeschool van amsterdam en begeleidt meditatiegroepen. *tijdsinvestering* 4 uur *studiemateriaal* n.v.t. *aantal plaatsen* dit college biedt plaats aan maximaal 7 deelnemers. *certificaat van deelname* nee071200de colleges zijn gratis.de colleges zijn gratis.02433opleidingen2747_1274712747_1.schildpadden-werken-met-stilte.jpgcontents/uploads/opleidingen/2747_1.schildpadden-werken-met-stilte.jpgimage/jpegjpg7055462000x1333landscapeschildpadden-werken met stilte.jpg2021-11-24 14:29:49saskiaeditor45.83.234.200mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/96.0.4664.45 safari/537.36image/jpeg2747_1schildpadden-werken-met-stiltehttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2747_1.schildpadden-werken-met-stilte.jpg20001333kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 07/07/2022do 7 juldo 14 juldonderdag 7 juli 2022 (week 27)donderdag 14 juli 2022 (week 28)
Site by Alsjeblaft!