Start op 02/10/2020Oriëntatie

Ervaringsdeskundigheid, iets voor jou? (Zoom)

Voor als jij overweegt zijn om jouw ervaringen met verslaving, schulden en/of dakloosheid in te zetten in vrijwilligerswerk.

vr 2 okt

•••
22110centrum,nieuwwest,zuid,vwa1oriëntatieervaringsdeskundigheid, iets voor jou? (zoom)22202020-10-0215:00:0016:00:00vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid227voor als jij overweegt zijn om jouw ervaringen met verslaving, schulden en/of dakloosheid in te zetten in vrijwilligerswerk.in vrijwilligerswerk bieden ervaringsdeskundige vrijwilligers (bijvoorbeeld ervaring met schulden, verslaving, dakloosheid e.d.) een belangrijke meerwaarde. zij zijn degenen die weten waar ze het over hebben als ze iemand ondersteunen. als jij wilt weten of een volledige training voor vrijwilligerswerk als ervaringsdeskundige voor jou interessant is, dan kun je je opgeven voor deze informatiebijeenkomst: ervaringsdeskundige trainer lidie nonnekes vertelt je alles over wat je wel en niet kunt verwachten van de training en wat je daarna in jouw rol als vrijwilliger zou kunnen gaan doen. *doel en inhoud* tijdens deze informatiebijeenkomst ontdek je meer over de mogelijkheden om je ervaringskennis te ontdekken, te ontwikkelen en in te zetten voor vrijwilligerswerk. als je na afloop van deze oriëntatietraining inderdaad wilt gaan werken als ervaringsdeskundige dan kun je deze volledige "training":https://www.vrijwilligersacademie.net/nl/aanbod/32?r=nl/aanbod doen. deze basistraining is ontwikkeld door de vrijwilligersacademie amsterdam samen met het herstelbureau hvo-querido speciaal voor mensen als jij. *hoe werkt het?* we werken met het video conferencing systeem zoom. voorafgaande aan de training ontvang je instructie hoe je zoom kunt installeren op je computer, laptop of tablet. voor elke online bijeenkomst ontvang je een uitnodiging met link. we starten elke keer met een geluidscontrole en check in. tijdens de training werken we met oefeningen, je krijgt duidelijke opdrachten, mogelijk in breakout rooms (in tweetallen, gefaciliteerd door zoom). we eindigen met een check-out: wat je meeneemt of hoe je erbij zit. tussendoor houden we pauze. *voor wie?* voor iedereen die overweegt zijn om zijn/haar ervaring met bijvoorbeeld eenzaamheid, schulden, verslaving en/of dakloosheid in te zetten in vrijwilligerswerk om iemand anders in zo'n situatie bij te staan. *tijdsinvestering* 1 uur *certificaat van deelname* nee011600deelname is gratis.deelname is gratis.112295opleidingen2211_1221112211_1.orientatie-41960_lr_1000x675px.jpgcontents/uploads/opleidingen/2211_1.orientatie-41960_lr_1000x675px.jpgimage/jpegjpg1680461000x675landscapeorientatie 41960_lr_1000x675px.jpg2020-07-01 14:49:07paulaeditor2001:982:248:1:41cf:d924:52d6:ff6mozilla/5.0 (macintosh; intel mac os x 10.15; rv:77.0) gecko/20100101 firefox/77.0image/jpeg2211_1orientatie-41960_lr_1000x675pxhttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2211_1.orientatie-41960_lr_1000x675px.jpg1000675kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 02/10/2020vr 2 oktvrijdag 2 oktober 2020 (week 39)
Start op 23/10/2020Basis

Ervaringsdeskundigheid (Online)

Een training voor mensen die hun ervaring in willen zetten om mensen te ondersteunen.

vr 23 okt, vr 13 nov & vr 4 dec

•••
22080vwa4basiservaringsdeskundigheid (online)102,22202020-10-2315:00:0017:00:002020-11-1315:00:0017:00:002020-12-0415:00:0017:00:00be basis ervaringsdeskundigheidvrijwilligers,ervaringsdeskundigheid230een training voor mensen die hun ervaring in willen zetten om mensen te ondersteunen.in vrijwilligerswerk bieden ervaringsdeskundige vrijwilligers een belangrijke meerwaarde. zij zijn degenen die weten waar ze het over hebben als ze iemand ondersteunen. de training bestaat uit drie online bijeenkomsten via zoom en meerdere online modules. er is een eerste kennismakingsbijeenkomst waarin je je medecursisten en trainer online ontmoet. ook zijn er twee online trainingsbijeenkomsten waarin je oefent, ervaringen uitwisselt en leert van elkaar. *doel en inhoud* deze training bestaat uit 7 delen met de volgende onderdelen en thema’s: *1. online bijeenkomst (kennismaken, start training, oefenen en delen)* 2. ervaringsdeskundigheid 3. ervaringsdeskundige vrijwilliger 4. jouw kracht als ervaringsdeskundige vrijwilliger *5. online bijeenkomst (oefenen en delen)* 6. voor jezelf zorgen / grenzen stellen *7. online bijeenkomst (oefenen en delen)* 8. evaluatie, vervolg en afsluiting. de training duurt 6 tot 7 weken. je hebt een week de tijd per module. de totale tijdsinvestering is ongeveer 15 uur, inclusief de online bijeenkomsten en opdrachten. het studiemateriaal van deze training mag je gratis downloaden. vergis je niet: een module bevat vaak een opdracht die je niet direct kan uitvoeren. je hebt tijd nodig om bijvoorbeeld mensen in je omgeving vragen te stellen. deelname aan deze training is niet vrijblijvend en de online bijeenkomsten zijn verplicht. twijfel je of het iets voor je is? heb je belangstelling? neem contact met ons op. dat kan per e-mail (info@vrijwilligersacademie.net ) of telefoon 020 – 320 55 79. *werkwijze* tijdens online trainingsbijeenkomsten en de online training word je begeleid door een trainer. ook word je uitgenodigd voor een eerste online bijeenkomst waarin je kennismaakt met elkaar en meteen aan de slag gaat. de trainer geeft per e-mail feedback op de opdrachten die je online maakt en is beschikbaar voor vragen. voor de online trainingsbijeenkomsten werken we met het video conferencing systeem zoom. voorafgaande aan de bijeenkomst ontvang je instructie hoe je zoom kunt installeren op je computer, laptop of tablet. voor de online bijeenkomst ontvang je een uitnodiging met link. *voor wie?* deze training is bedoeld voor mensen die willen onderzoeken of zij anderen kunnen ondersteunen met hun eigen ervaring en ervaringskennis. *certificaat* als je alle modules goed doorloopt en deel hebt genomen aan de bijeenkomsten, krijg je een certificaat van de vrijwilligersacademie. *studiemateriaal* online modules waarin informatie en opdrachten zijn opgenomen, die in pdf-formaat te downloaden zijn. *aantal plaatsen* de training biedt plaats aan minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers. *bijzonderheden* na de training kun je kiezen voor vrijwilligerswerk maar dat hoeft niet. kies je ervoor om verder te gaan, volg dan na deze training de basistraining ondersteunend vrijwilligerswerk. dan ga je (verder) aan de slag. *extra* deze training is tot stand gekomen dankzij bijdragen van het oranjefonds en de gemeente amsterdam. de training kan worden uitgevoerd dankzij het herstelbureau van hvo-querido. *alles wat je altijd al wilde weten...* ...is beschreven in onze factsheet, die je hier kunt lezen in het "factsheet basis ervaringsdeskundigheid":https://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/bestanden/106_1.factsheet-be-learning-ervaringsdeskundigheid-_final.pdf* verschil ervaring, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid * motivatie, rol en positie als ervaringsdeskundige vrijwilliger * onderzoeken van persoonlijke kwaliteiten als ervaringsdeskundige * reflecteren & zelfkennis * stellen & bewaken van persoonlijke grenzen * het vertellen en presenteren van het eigen ervaringsverhaal.1881800deze training kost €175 per vrijwilliger. partnerorganisaties betalen voor hun vrijwilligers.22298opleidingen2208_1220812208_1.basis-online-ervaringsdeskundigheid.jpgcontents/uploads/opleidingen/2208_1.basis-online-ervaringsdeskundigheid.jpgimage/jpegjpg2268891000x675landscapebasis online ervaringsdeskundigheid.jpg2020-07-01 15:17:06saskiaeditor83.161.136.176mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/83.0.4103.116 safari/537.36image/jpeg2208_1basis-online-ervaringsdeskundigheidhttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2208_1.basis-online-ervaringsdeskundigheid.jpg1000675upcomingstart op 23/10/2020vr 23 oktvr 13 novvr 4 decvrijdag 23 oktober 2020 (week 42)vrijdag 13 november 2020 (week 45)vrijdag 4 december 2020 (week 48)
Start op 05/11/2020Colleges

Praktische filosofie: de grote vragen

Met de huisfilosoof in gesprek over de grote vragen en de zoektocht naar de zin van het bestaan.

do 5 nov, do 12 nov & do 19 nov

•••
22380centrum,nieuwwest,zuid,vwa10collegespraktische filosofie: de grote vragen20602020-11-0515:00:0017:00:002020-11-1215:00:0017:00:002020-11-1915:00:0017:00:00beroepskrachten,vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid1met de huisfilosoof in gesprek over de grote vragen en de zoektocht naar de zin van het bestaan.de coronacrisis zoals we die nu meemaken confronteert ons met de kwetsbaarheid van ons bestaan en raakt direct aan de zin van ons leven. je verbonden voelen, elkaar aanraken, werkelijk gezien worden, het maakt ons leven zinvol en de moeite waard. in deze tijd waarin we worden stilgezet en teruggeworpen op onszelf, dringen de grote en 'trage' levensvragen zich, misschien scherper dan voorheen aan ons op. waarom overkomt mij dit, wat maakt mijn leven ook nú zinvol? hoe vind ik in deze tijd mijn weg? wat geeft mij moed? welke bronnen van wijsheid zijn voor mij daarbij behulpzaam? daarover gaan we samen nadenken in een drietal colleges praktische filosofie. *doelstelling en inhoud* in deze colleges maak je kennis met: * de maatschappelijke achtergrond van hedendaagse levens- en zingevingsvragen * levensvragen en levensgebieden. * zingeving en levensfasen bij de vragen en opdrachten wordt steeds verwezen naar de actualiteit. *docent* drs. dick de korte studeerde na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als maatschappelijk werker, sociale wetenschappen en filosofie aan de universiteit van amsterdam. hij was werkzaam als docent filosofie aan de hogeschool van amsterdam. *voor wie?* deze collegereeks is voor iedereen de in dit onderwerp is geïnteresseerd. *tijdsinvestering* 6 uur *studiemateriaal* n.v.t. *aantal plaatsen* de collegereeks biedt plaats aan maximaal 5 deelnemers. *certificaat van deelname* nee051200de colleges zijn gratis.de colleges zijn gratis.32328opleidingen2238_1223812238_1.vervolg-oplossingsgericht-werken.jpgcontents/uploads/opleidingen/2238_1.vervolg-oplossingsgericht-werken.jpgimage/jpegjpg3800061000x674landscapevervolg oplossingsgericht werken.jpg2020-07-07 14:09:11saskiaeditor83.161.136.176mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/83.0.4103.116 safari/537.36image/jpeg2238_1vervolg-oplossingsgericht-werkenhttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2238_1.vervolg-oplossingsgericht-werken.jpg1000674kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 05/11/2020do 5 novdo 12 novdo 19 novdonderdag 5 november 2020 (week 44)donderdag 12 november 2020 (week 45)donderdag 19 november 2020 (week 46)
Start op 06/11/2020Oriëntatie

Vrijwilligerswerk, jouw droombaan? (Zoom)

Een training die je helpt om een droombaan te vinden, in vrijwilligerswerk.

vr 6 nov, vr 13 nov & vr 20 nov

•••
22330centrum,nieuwwest,zuid,vwa1oriëntatievrijwilligerswerk, jouw droombaan? (zoom)67,10202020-11-0610:00:0013:00:002020-11-1310:00:0013:00:002020-11-2010:00:0013:00:00vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid227een training die je helpt om een droombaan te vinden, in vrijwilligerswerk.deze training is gericht op het ontdekken van je kwaliteiten en het zoeken naar mogelijkheden om de stap te zetten in de wereld van vrijwilligerswerk. het is een training speciaal ontwikkeld voor mensen die een stap willen zetten van eigen ervaring in de zorg naar het ondersteunen van anderen via vrijwilligerswerk. *hoe werkt het?* we werken met het video conferencing systeem zoom. voorafgaande aan de bijeenkomst ontvang je instructie hoe je zoom kunt installeren op je computer, laptop of tablet. voor de online bijeenkomsten ontvang je een uitnodiging met link. we starten elke keer met een geluidscontrole en check in. tijdens de training werken we met oefeningen, je krijgt duidelijke opdrachten, mogelijk in breakout rooms (in tweetallen, gefaciliteerd door zoom). we eindigen met een check-out: wat je meeneemt of hoe je erbij zit. tussendoor houden we pauze. *voor wie?* mensen die een stap verder willen en kunnen zetten richting vrijwilligerswerk. voor diegenen die meer willen weten over vrijwilligerswerk en hun eigen talenten. *doelstelling en inhoud* met deze training onderzoek je wat je kwaliteiten zijn en hoe je die in zou kunnen zetten. in de groep werkt je met steun aan het ontdekken hiervan. de diverse onderwerpen die aan bod komen in de training zijn: * meer zicht krijgen op eigen kwaliteiten * communicatieve vaardigheden die je al hebt en die belangrijk zijn in vrijwilligerswerk * hanteren van afstand en nabijheid * stellen en bewaken van grenzen * wat heb je nodig om een stap verder te kunnen komen? * meer zicht op je eigen mogelijkheden in het bestaande (vrijwilligers)werkaanbod. *tijdsinvestering* 9 uur *studiemateriaal* niet van toepassing *aantal deelnemers* het aantal deelnemers bedraagt minimaal 4 en maximaal 10. *certificaat van deelname* ja0101800deelname aan deze training is gratis.deelname aan deze training is gratis.12323opleidingen2233_1223312233_1.orientatie-vrijwilligerswerk-is-het-iets-voor-mij.jpgcontents/uploads/opleidingen/2233_1.orientatie-vrijwilligerswerk-is-het-iets-voor-mij.jpgimage/jpegjpg1680461000x675landscapeorientatie vrijwilligerswerk is het iets voor mij.jpg2020-07-03 14:35:12saskiaeditor83.161.136.176mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/83.0.4103.116 safari/537.36image/jpeg2233_1orientatie-vrijwilligerswerk-is-het-iets-voor-mijhttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2233_1.orientatie-vrijwilligerswerk-is-het-iets-voor-mij.jpg1000675kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 06/11/2020vr 6 novvr 13 novvr 20 novvrijdag 6 november 2020 (week 44)vrijdag 13 november 2020 (week 45)vrijdag 20 november 2020 (week 46)
Start op 10/12/2020Colleges

Werken met stilte

Aandacht en er zijn voor iemand is een belangrijk aspect van vrijwilligerswerk in zorg en welzijn. Leer over de zeven pijlers van mindfulness voor vrijwilligers.

do 10 dec

•••
21920centrum,nieuwwest,zuid,vwa10collegeswerken met stilte20602020-12-1015:00:0017:00:00beroepskrachten,vrijwilligers,iedereen,ervaringsdeskundigheid1aandacht en er zijn voor iemand is een belangrijk aspect van vrijwilligerswerk in zorg en welzijn. leer over de zeven pijlers van mindfulness voor vrijwilligers._ruimte maken voor ontvankelijkheid in zorgrelaties_ goede zorg ontstaat vanuit het zorgvuldig aansluiten bij en afstemmen op de ander. daardoor kan, vaak pas gaandeweg, begrepen worden wat er voor de ander op het spel staat en welke hulp dan passend is. de ander voelt zich gezien en erkend. dat alléén al kan als weldadige zorg ervaren worden. het is daarbij belangrijk, dat je je werkelijk, liefdevol en zonder oordelen openstelt voor het perspectief van de ander. in de zorgethiek wordt dat ontvankelijkheid genoemd. dat geldt naar twee kanten: ook degene die jij begeleidt moet zich open durven stellen en zich kwetsbaarheid durven tonen. in dit proces is het van belang om acceptatie, geduld, traagheid en stilte een kans te geven. veelal hebben we de neiging om stiltes op te vullen en 'gaten te dichten'. als we dat nu eens niet doen en stilte meer zien als 'ruimte maken'? welke werkvormen staan ons daarbij ter beschikking? *doel en inhoud* hoe werk je met stilte en welke werkvormen staan ons daarbij ter beschikking? hiervoor gaan we te rade bij methoden zoals deze binnen theorie en praktijk van mindfulness zijn ontwikkeld zoals 'drie minuten ademruimte', bodyscan, visualisatie en compassievolle presentie. na een inleiding college over mindfulness gaan we met deze methoden oefenen. *voor wie?* dit college is bedoeld voor vrijwilligers die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn. *docent:* dick de korte volgde een driejarige opleiding voor meditatieleraar aan de school voor zijnsoriëntatie en enige aanvullende trainingen mindfulness. hij introduceerde mindfulness als vak aan de hogeschool van amsterdam en begeleidt meditatiegroepen. *tijdsinvestering* 2 uur *studiemateriaal* n.v.t. *aantal plaatsen* dit college biedt plaats aan maximaal 7 deelnemers. *certificaat van deelname* nee071200deze bijeenkomst is gratis.52281opleidingen2192_1219212192_1.23122017_va_41810_lr_1000x675px.jpgcontents/uploads/opleidingen/2192_1.23122017_va_41810_lr_1000x675px.jpgimage/jpegjpg2462301000x675landscape23122017_va_41810_lr_1000x675px.jpg2020-07-01 10:37:44saskiaeditor83.161.136.176mozilla/5.0 (windows nt 10.0; win64; x64) applewebkit/537.36 (khtml, like gecko) chrome/83.0.4103.116 safari/537.36image/jpeg2192_123122017_va_41810_lr_1000x675pxhttps://www.vrijwilligersacademie.net/contents/uploads/opleidingen/2192_1.23122017_va_41810_lr_1000x675px.jpg1000675kennismarkt centrumkennismarkt nieuw-westkennismarkt zuidupcomingstart op 10/12/2020do 10 decdonderdag 10 december 2020 (week 49)
Site by Alsjeblaft!